Omgeving
Teuven
Drielandenpunt
Luik
Maastricht

Remersdaal is net als de Waalse en Nederlandse omgeving gelegen in een dallandschap, namelijk het dal van de Gulp, dat tijdens de laatste ijstijd door erosie ontstaan is. De bovenste vruchtbare lösslaag is een windafzetting. De bossen, met in  Vlaamse context zeldzame en bedreigdeflora (orchideeën) en fauna (everzwijnen), zijn merendeels door Vlaanderen opgekocht in de laatste jaren.

Teuven is het enige dorp in Voeren dat tot op verenigingsvlak multicultureel is gebleven.

Teuven en Remersdaal zijn de enige twee kernen van heel de Belgische provincie Limburg die tot in 1795 tot het historische hertogdom Limburg behoord hebben.

Feestelijkheden

De carnavalsoptocht wordt op de zaterdag voor aswoensdag gehouden. De optocht bestaat sinds 1985 en is sindsdien uitgegroeid tot een happening die ook carnavalisten van ver buiten

de gemeentegrenzen aantrekt.

Sint-Heribertuskerk Remersdaal


Remersdaal ligt in het oosten van de Voerstreek. Hier vertoont het landschap al volop de kenmerken van het Land van Herve: boerderijen die verspreid liggen in de weilanden. Naast de kerk merk je de resten en de hoeve op van het vroegere kasteel ‘Het Hoes’. Een veel beter bewaard kasteel bevindt zich enkele kilometers buiten de dorpskom. Het kasteel ‘Obsinnich’ stamt uit de 17de eeuw en is nu een vakantieverblijf voor jeugdgroepen. Op de gemeentegrens met Sippenaeken staat een merkwaardig monumentje. Het werd opgericht ter ere van de slachtoffers van de elektrische draad die in de Eerste Wereldoorlog België en Nederland scheidde. En als je dan toch in de buurt bent, neem je ook best een kijkje in Sippenaeken zelf, thuishaven van het indrukwekkende kasteel Beusdaal. Meer info over de kerk van Remersdaal vind je in het boek ‘De Sint-Heribertuskerk van Remersdaal in haar rijke, historische kader’. De editie uit 2006 telt 47 pagina’s.


De Voerstreek omvat 6 pittoreske dorpjes en een aantal gehuchten. Remersdaal is een van de zes Voerdorpen. De Voerstreek is een schitterend wandelgebied. Het gemoedelijke Teuven heeft een paar leuke pleisterplekjes : restaurantjes en cafeetjes waar het goed toeven is na een stevige voettocht door de natuur. Vanuit Remersdaal lijkt de drukke wereld mijlenver verwijderd. fietstochten,wandeltochten, 6 km verwijderd van Aubel , 15 km van Maastricht

( NL ) ,20 km van Eupen ( D ) en 50 min van Monschau ( D )

De Voerstreek (provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes (van west naar oost: Moelingen, 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal) die ten zuiden van Limburg geplakt liggen tegen de Belgisch Nederlandse grens. In 1976 werden ze een fusiegemeente "Voeren". De totale oppervlakte bedraagt 50 vierkante kilometer en telt iets meer dan 4300 inwoners. Je kunt er nog met recht en reden spreken van een vreedzaam, ongerept natuurlijk leefkader. De lucht is er zuiver en nergens wordt er de horizon geschonden door rokende fabrieksschoorstenen of flatgebouwen. Het is daarbij een waar paradijs voor de wandelaar (voeren bronnenwandeling) of fietser. Alles is er in harmonie met de natuur en het landschap. Met zijn romantische dorpskommen, waarin de kerk nog altijd in het midden staat, de paternoster van kapelletjes en veldkruisen, oude hoeven, typische vakwerkhuisjes met silexmuren, kastelen met bijhorende domeinen, loofbossen, hoogstam-boomgaarden, meidoornhagen en zijn onvergetelijke panorama's, oefent de streek in elk seizoen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de bezoeker.